logo
Dwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.
We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.
logo
vrijdag, 30 april 2021

Biscuter

door 

De Spaanse "Biscuter" 1951-1960

De Spaanse "Biscuter" 1951-1960
In Spanje waren alle wegen totaal vervallen na drie jaar burgeroorlog en vijf jaar afzondering wegens WOII, er was dus voornamelijk motorfietsindustrie. Er was dus alleen nog maar plaats voor kleine wagentjes.
Gabriel Voisin, een Franse ingenieur, was reeds bekend in de vliegtuigindustrie vooraleer hij auto's begon te produceren. Zijn kleine "Biscuter" had voorwielaandrijving (met een ketting op het rechter voorwiel) en een dwarsgeplaatste motor vooraan. De motor werd gestart met een koord net zoals uw grasmaaier. De topsnelheid bedroeg 75 km/u. Gewicht: 240 kg. de Biscuter werd vanaf 1951 vervaardigt door "Auto Nacional SA". Hij werd aangedreven door een ééncilinder tweetakt van 197cc van Villiers, had 4 versnellingen, zonder achteruitversnelling (pas in 1955 kreeg hij een achteruitversnelling) en twee zitplaatsen.

Aanvankelijk betond het chassis uit aluminium, pas later uit staalplaat. Geleidelijk aan kreeg het autootje ramen en deuren. Hij werd gemaakt als cabrio, coupé, van, en een stationwagen in hout. In 1956 werd een sportcoupé in kunststof aangeboden, waarvan er slechts enkele werden gebouwd. Je kan haast niet geloven dat de mensen het wagentje als ernstig beschouwden, men noemde het dan ook smalend "pantoffel", maar een 12000tal Spanjaarden deden dat wel tussen 1951 en 1960. En het moet gezegd dat het het meest populaire Spaanse wagentje was van die tijd.

Meer in deze categorie: « Microcars in the USA

Bestuur

Dries Meynckens
voorzitter

Patrick van Mol
ondervoorzitter

Kurt Peeters
secretaris
webmaster

Lutgarde Covents
penningmeester

Firmin Peeters
technisch adviseur

Bankrekening nummer
ING : BE18 3631 4934 3765

Micocar kopen?

keep calm

DACB verkoopt geen dwergauto's, tenzij expliciet op deze website zijn opgenomen. Interesse? Kijk dan eens op:

Onze Dwergauto's

logoDwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.

We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.