logo
Dwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.
We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.
logo
woensdag, 30 juni 2021

Solyto

door 

New Map Solyto, het Franse werkpaard.

Herkomst :Frankrijk Lyon
De Solyto kwam in verschillende uitvoeringen volgens de noden: voor stadsvervoer of de landbouw.
De naam komt van: Societe Lyonnaise de Tolerie gesticht door Paul Martin in 1920.
De firma New Map maakte aanvankelijk moto's en scooters.
In 1938 lanceerde het bedrijf hun eerste wagentje: de Rolux: een tweezitter roadster met een motortje van 100cc, een ééncilinder, luchtgekoelde tweetakt van Fichtel en Sachs, geplaatst achteraan.
Na de oorlog stortte New Map zich op de 250cc scootermarkt, maar eveneens op een herwerkte versie van de Rolux om te kunnen wedijveren in de dwergauto-rage van toen.
Van 1947 tot 1952 volgden er verschillende Rolux modellen mekaar op, gaande van 125cc tot 175cc. Een duizendtal Rolux'en werden vervaardigd.
In 1956 begon New Map zich toe te leggen op de Solyto driewieler-bestelwagen. Deze onderscheidde zich van de toenmalige concurenten (Vespa Apé, Lambretta, Mazda....) door een stuurwiel te plaatsen i.p.v. een bromfietsstuur om het enkele voorwiel te bedienen.
Er werden drie verschillende types aangeboden: volledig open,gedeeltelijk gesloten (met vinyl/canvas dak en zelfmoorddeurtjes) of volledig gesloten (met of zonder raampjes en deurtjes vooraan gescharnierd).De laadruimte voor dit wagentje was ruim :L:105cm B: 103cm H: 110cm.
Motor: Ydral 125cc, 5.5 pk, tweetakt luchtgekoeld (1956-1959)
Max snelheid:50 km/uur. Lengte: 2.45m Breedte: 1.28m Hoogte: 1.45m Gewicht 200kg. 3 versnellingen, starten met trekkoord. Later werd gebruik gemaakt van een Ultima motor met automatische transmissie.


In 1959 stopte New Map met de productie van motors en scooters.
Van 1970 tot 1974 nam KV de productie over van New Map.
Productie van 1956-1974: aantal exemplaren:4000 in een periode van 18 jaar.

Meer in deze categorie: « Biscuter

Bestuur

Dries Meynckens
voorzitter

Patrick van Mol
ondervoorzitter

Kurt Peeters
secretaris
webmaster

Lutgarde Covents
penningmeester

Firmin Peeters
technisch adviseur

Bankrekening nummer
ING : BE18 3631 4934 3765

Micocar kopen?

keep calm

DACB verkoopt geen dwergauto's, tenzij expliciet op deze website zijn opgenomen. Interesse? Kijk dan eens op:

Onze Dwergauto's

logoDwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.

We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.