DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

Is het einde van de verbrandingsmotor in zicht? Meer en meer constructeurs flirten met de gedachte om geen voertuigen met een verbrandingsmotor meer te maken.

Is het einde van de verbrandingsmotor in zicht? Meer en meer constructeurs flirten met de gedachte om geen voertuigen met een verbrandingsmotor meer te maken nu de nieuwe euro 7 norm in aantocht is tegen 2025.

Deze norm specifieert dat auto's moeten dan onder alle omstandigheden hetzelfde uitstoten en dat is volgens de VDA: de overkoepelende Duitse auto-industrie, onmogelijk met verbrandingsmotoren; Omdat die op grote hoogte anders presteren dan onder de zeespiegel. Ook als er een dakkoffer op de auto zit, of als de auto tegen een berg oprijdt, mag de uitstoot niet fluctueren volgens de concepttekst van de Euro-7 normen.

,,Een onmogelijke eis", zo vindt de VDA bij monde van topvrouw Hildegard Müller. Helemaal omdat als klap op de vuurpijl auto's 240.000 kilometer lang - of 15 jaar - moeten blijven voldoen aan de aan nieuwe auto’s gestelde emissie-eisen. Dat betekent dus dat de uitlaatgassen van een vijftien jaar oude auto met meer dan 200.000 kilometer op de teller nog altijd even zuiver moeten zijn als die van een gloednieuwe auto. 

De nieuwe normen zijn nog niet helemaal definitief, maar de verwachting is dat de CO2-uitstoot ten opzichte van Euro 6D met 66 procent omlaag gaat, dat de stikstofuitstoot halveert en dat de fijnstofuitstoot maar liefst zes keer minder moet worden. Dat moet dan dus ook onder zware omstandigheden nog zo zijn én ver voorbij de 200.000 kilometer.

Volgens Müller loopt de uitbreiding van het laadnetwerk in Europa niet volgens plan en is een afscheid van de verbrandingsmotor in 2025 daardoor onmogelijk. De topvrouw pleit voor de ontwikkeling van nieuwe synthetische brandstoffen en waterstoftechnologie.

Porsche gelooft in biobrandstoffen. Door artificiële, ‘groene’ brandstof te produceren kunnen motoren werken met hernieuwbare en CO2-neutrale energie. Er zijn verschillende projecten die deze piste onderzoeken, vaak met de steun van constructeurs.

Zo heeft Siemens Energy in Chili een industriële unit geïnstalleerd voor de productie van e-fuel. Het plan is om er vanaf 2022 130.000 liter biobenzine te produceren in een testfase en vervolgens 55 miljoen in 2024 en 550 miljoen in 2026.

Porsche draagt bij tot dit project, meer bepaald als klant van deze brandstof samen met oliemaatschappij Exxon en Siemens wil het op een afgelegen plek in Chili, waar altijd groene windenergie voorhanden, de brandstof ecologisch op te wekken. Elektriciteit en zelfs waterstof vanuit die uithoek naar de rest van de wereld vervoeren, is immers haast onmogelijk, dan is benzine volgens Porsche de enige manier om dit stukje ecologisch potentieel toch te benutten. Die benzine wordt geproduceerd met windenergie in het uiterste zuiden van Chili. Voor dat proces moet echter eerst ‘groene’ waterstof worden geproduceerd vooraleer dat wordt omgezet naar methanol door de CO2 uit de lucht te filteren. Vervolgens wordt deze hernieuwbare methanol omgezet in biobrandstof volgens een technologie die werd ontwikkeld door ExxonMobil.

Natuurlijk zijn er nog problemen met de technologie. Het proces zelf staat nog in zijn kinderschoenen, waardoor het niet bepaald energie-efficiënt is. Met de brandstof die je met 1kWh zou kunnen opwekken, legt een wagen met verbrandingsmotor bijvoorbeeld maar 20% van de afstand af die een elektrische wagen met dezelfde hoeveelheid elektriciteit zou rijden.

Porsche is van plan een half miljoen liter synthetische brandstof per jaar te produceren in 2026. In het begin zou het merk deze vooral gebruiken voor autosport – Porsche overweegt een terugkeer naar de Formule 1 als het deze brandstof mag gebruiken – maar ook voor hun Experience Centers. Nadien zou de brandstof ook aan het brede publiek worden aangeboden. Porsche is er immers maar wat trots op dat het merendeel van zijn wagens, ook de oldtimers, vandaag nog rondrijdt en ziet in deze synthetische brandstoffen een manier om vooral die laatste categorie wagens op de baan te houden. Aan een zekere prijs weliswaar, want aanvankelijk lijkt een prijs van 10 euro per liter niet ondenkbaar.

“Later kan de prijs competitief worden”, laat Michaël Steiner, de baas van de R&D afdeling van de Duitse autobouwer, weten. “Maar de overgang naar e-mobiliteit zal blijven. Synthetische brandstoffen zullen dus eerder een manier zijn om wat brandstofauto’s op een duurzame manier in leven te laten, de klassieke 911 zeg maar, eerder dan een echt alternatief voor elektrisch rijden te worden.” Maar zeg nooit ‘nooit’, natuurlijk.

Stel je voor: Belgische zonnepanelen op ons dak die waterstof leveren en een toestel, misschien de afmeting van een ijskast?, in huis die er benzine van maakt om in onze dwergautootjes te doen. Tenslotte hebben die geen 80l nodig om vol te tanken toch?

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.