DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

De driewielers in Engeland, een mega succes

Bond, Reliant en Berkeley

Het grote succes van de driewielige voertuigen in Groot Brittanie was niet te danken aan de goede kwaliteit van de wagentjes, maar wel het fiscale voordeel dat ermee gepaard ging, ze werden beschouwd als moto en aldus belast en een volledig rijbewijs was niet nodig.

Bond.

Nee, niet James, maar Lawrence Bond, uit Lingridge, Lancashire. Hij was begonnen met het ontwerpen van vliegtuigen. In 1947 besloot hij zijn voeten aan de grond te houden en na te denken over wegenbelasting: wat de binnenlandse taksen betrof, geen volledig rijbewijs en om zware belastingen op nieuwe auto's te vermijden, waren er de driewielers en motorfietsen, en dus ontwierp Bond een motorfiets met een voorwiel en een voorste motor erbovenop.

De Bond met zijn meedraaiende ,voorin geplaatste ééncylinder Villiers tweetakt werd met een ketting aangedreven, en had een hachelijk weggedrag.

  • Het eerste prototype werd gemaakt in 1948, en de massaproductie begon in 1949. Als speciale gimmick zorgde de 90 graden draaicirkel van de wielen ervoor dat het kleine voertuig om zijn as kon draaien alsof het op een draaischijf was geplaatst.
  • In 1955 produceerde het bedrijf 100 driewielers per week. Het idee werkte. De afmetingen en eisen aan het ontwerp groeiden en begonnen zich te richten op echte auto's.
  • In 1963 vertakte Bond zich en produceerde in massa minisportwagens op basis van de Triumph Herald. 

.

Reliant

In 1969 fuseerde Reliant, die auto's bouwde sinds 1935, opgericht door TL Williams met Bond .

De meeste Reliants waren driewielers met twee aangedreven achterwielen, hoewel ze vanaf het begin beweerden volwaardige auto's te zijn, de motoren waren wel zwaarder dan die van de Bond, tussen 600cc en 850cc. Als gevolg hiervan was Reliant de grootste Britse fabrikant van driewielers geworden.

Met de Sabre uit 1962 en de Scimitar uit 1965 produceerde het bedrijf na een lange pauze eindelijk weer vierwielers. Niettegenstaande de Bond-fabriek in Preston uiteindelijk werd gesloten, was er nog een Bond-auto onder Reliant-management: de Bond Bug uit 1970, een volledig wigvormige auto met een glasvezelhuid, bijna het soort voertuig waar James Bond dol op zou zijn geweest. Toen de Bug echter in 1975 werd stopgezet, betekende dit ook het einde van Bond als naam. De naam Reliant bestaat nog steeds, met de driewielers Robin en Rialto, een Metrocab-taxi (geproduceerd door Hooper sinds 1991) en de Scimitar Sabre.
De Bond Bug, ontworpen door David Ogle in 1970, raakte af van het idee dat driewielers in het VK op vierwielers moesten lijken. Waarom een vreemd uitziende radiator ontwerpen als de wig aan de voorkant al het gewenste effect had? De uitsparingen voor de koplampen en frisse luchtopeningen staken alleen wat uit. In het voertuig stappen deed men zoals in een vliegtuig, namelijk door de cabine naar voren te klappen.

En, net als de Morgan met zijn kale motor vooraan, is de Bond Bug niet te verlegen om zijn achteras en verende poten te laten zien.

.

Berkeley

Lawrence Bond ontwierp ook de Berkeley
de Berkeley stond voor glamour, prestaties en zuinigheid.(1956-1959)

Lawrence Bond, verantwoordelijk voor de Bond Minicar, ontwierp ook de Berkeley en ontwikkelde de eerste prototypes in 1956, "een nieuwe benadering van het probleem van het bouwen van een auto".

Oorspronkelijk was het een caravan fabrikant, maar Berkeley ontwikkelde het gebruik van glasvezel voor de schalen van zijn toercaravans en bracht deze expertise en vaardigheid met glasvezel over op Berkeley-auto's. De Berkeley is vervaardigd uit drie delen van gegoten glasvezel. En als een van de secties schade opliep, konden ze onafhankelijk van de andere worden vervangen.

De Berkeley werd geïntroduceerd als een sportwagen, met "sportwagenritssluiting": Autocar's test op de weg van de tweezitter in 1957 suggereerde dat "deze auto echt sportieve eigenschappen had, maar ook een bevredigend vervoermiddel was ... heerlijke miniatuur sportwagen ". De reeks modellen gedurende de vier productiejaren omvatte twee- en vierzitters en drie- en vierwielversies met motorafmetingen van 322 tot 692cc. De productie stopte in 1960 en een poging tot fusie met Bond Cars Ltd kwam er uiteindelijk niet. De prijzen varieerden tussen 680 dollar en 1190 dollar.

.

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.