DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

Het Cordovan bedrijf Dinámica Industrial Argentina SA ontwikkelde een microcar genaamd Dinarg D-200. De carrosserie en het chassis waren een Argentijns ontwerp en de motor was een Duitse Sachs die in het land op de markt werd gebracht door het bedrijf Televel.

Na het uitvoeren van ontwerp en tests, verleende het bedrijf toestemming om de nieuwe auto's te produceren met een carrosserie gemaakt van plastic versterkt met polyesterhars en glaswol, wat nu bekend staat als GRP-carrosserie.

De gekozen motor voor de D-200 was dezelfde die de Bambi, de nationale versie van de Fuldamobil S-7, de Sachs LDR 200 eencilinder uitrustte met een cilinderinhoud van 191 kubieke centimeter en een vermogen van 10,2 pk bij 5.250 omwentelingen per minuut. De compressie was 6,3:1 en het had Dynastart, het element dat diende als starter en dynamo.

De Sachs LDR 200 werd gekoeld door een centrifugaalturbine. De remmen waren hydraulisch en dreven alle vier de wielen aan. De parkeerrem werd mechanisch bediend op de achterwielen. De ophangingen waren onafhankelijk op alle vier de wielen, zoals bijna alle microcars die in het land werden geproduceerd.

De topsnelheid van de Dinarg D-200 was 46,5 mph (75 km/h). Het verbruik in de stad was 17 kilometer per liter, terwijl op de weg, bij 60-70 kilometer per uur, het verbruik 18 kilometer per liter was. Omdat het een motorfietsmotor was, moest je om achteruit te rijden de motor stoppen en de omgekeerde sleutel draaien die op het dashboard zat. Zo startte de motor in de tegenovergestelde richting en kon achteruit circuleren in de vier versnellingen die de versnellingsbak had. Alle vier de snelheden hadden drie dode hoeken, een tussen eerste en tweede, een tussen tweede en derde, en een laatste tussen derde en vierde. Bovendien bleef de versnellingspook altijd in dezelfde positie.

De deuren gingen achterstevoren open. Beiden hadden een groot vak voor het opbergen van spullen. Dit was toegestaan door de ramen die aan het schuiven waren en niet optilden. Brede deuren voor zo'n klein voertuig, volstaan het eraan te herinneren dat de D-200 een totale lengte van 2 meter en 43 centimeter had. De totale hoogte was 1 meter en 20 centimeter. Er waren lange en korte versies beschikbaar.

Technisch was het een zeer, zeer kleine 2+2 coupé met vaste achterste zijruiten. Het had geen kofferbak, maar je kon een grote koffer achter de stoelen plaatsen of de dakdrager gebruiken, altijd zonder de lading te misbruiken omdat het motortje het zou opmerken.

Het reservewiel was samen met de motor achterin het voertuig ondergebracht. Het dashboard van de Dinarg D-200 had alleen een snelheidsmeter met een kilometerteller en verschillende indicatielampjes. Er was geen benzinemeter, dus je moest onthouden wanneer je de auto de vorige keer hebt getankt. De richtingaanwijzer werkte met een uurwerksysteem dat na 30 seconden weer op nul stond.

Dinarg D-200 Kort

Technische kenmerken
Motor

Sachs LDR 200 eencilinder, tweetakt, Boring x slag 65 x 58 mm Totale cilinderinhoud 191 cm3. Vermogen 10,2 pk bij 5.250 tpm. . Bing carburateur aflopend. Uitdrijving verbrande gassen volgens het Schnuerle-systeem. Luchtkoeling door turbine (cilinder gewikkeld in koelmantel). Ontsteking door dynamo, bobine en bougies. Bosch M225 P11 S bougies. Mengverhouding: 20:1.

Versnellingsbak

Meerschijvenkoppeling in oliebad. Mechanische versnellingsbak van het motorfietstype met vier versnellingen. Interne relaties. 1e 3,62:1 2e 1,82:1 3e 1,21:1 4e 0,83:1. Het gaat door twee reducties en de uiteindelijke verhouding is 1e 18,75:1 2e 9,64:1 3e 8,45:1 4e 4,48:1. Achteruit wordt bereikt door de rotatie van de motor om te keren.

Ophanging

Leiding. Zwenkbare semi-as met veren en hydraulische schokdempers.

Achter. Onafhankelijke schuine draagarmen, veren en hydraulische schokdempers.

Stuur

Type tandheugel.

Remmen

Bediening: hydrauliek. Parkeren op de achterwielen.


Gewicht en afmetingen

Leeggewicht (kg): 300 Lengte (mm): 2.430 Breedte (mm): 1.240
Hoogte (mm): 1.200 Wielbasis (mm): 1.500 Spoorbreedte voor (mm): 1.060 Spoorbreedte achter (mm): 1.060. Laadvermogen 260 kg. Inhoud benzinetank 18 liter

Dinarg D-200 Lang

In die tijd vulde de markt zich

met kleine auto's. Fiat 600, Citroën 2CV, Joseso, Bambi, Isard, DeCarlo concurreerden hevig met de bescheiden D-200, die qua verkoop achterop raakte.

In een dergelijke situatie werd besloten om de categorie van de Dinarg te upgraden door een aanvulling van 25 cm in te voegen, die voor meer beenruimte op de achterbank zorgde.

Dit uitgebreide model had geen specifieke naam, het stond alleen bekend als "Largo".

Het was geen geluksmodel. De constructie was handmatig, waarbij de carrosserie van het originele model als basis werd gebruikt en met de hand werd aangevuld. De set bleek niet erg sterk te zijn, met een alarmerende neiging om in het midden te breken, en werd na ongeveer 60 eenheden stopgezet. 

De omzet kelderde en de fabriek raakte in wanorde en schulden. Zo werd het verhaal, de D-200, een herinnering.

Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig over. Door de glasvezelsamenstelling is het inert voor roest, maar zeer gevoelig voor breuk.

https://www.geocities.ws/cochesargentinos/DinargD200.htm

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.